Search

Domač ržen kruh

Potrebovali smo:

60 dag polnozrnate moke

30 dag ržene moke

20g svežega kvasa

2 čajni žlički soli

1 čajna žlička sladkorja

1 žlica olivnega olja

cca. 6dcl mlačne vode (ne prevroče, ne premrzle)


V manjšo posodo nalijemo 1,5dcl mlačne vode, dodamo kvas, sladkor in dobro premešamo. Pokrijemo z krpo in pustimo stati približno 15 minut, da kvasovec lepo naraste. V vmesnem času prižgemo pečico na max. temperaturo.


V večjo posodo dodamo obe moki (ki ju pred tem presejemo), 2 žlički soli, žlico olivnega olja ter vzhajan kvasovec. Dodamo 4-5dcl vode (količina je odvisna tudi od kvalitete moke, vlažnosti prostora itd..) ter dobro premešamo. Stresemo na pomokano površino (testo ne sme biti prevlažno ali presuho) in pričnemo gnesti. Testo gnetimo 15-20 minut, končamo pa takrat ko je lepo sprijeto skupaj in se nam ne lepi na prste (če testo ni dobro pregneteno se lahko med peko pojavijo razpoke).


Testo pustimo vzhajati več kot eno uro, saj bo zaradi ržene moke potrebovalo precej več časa. Dovolj je vzhajano takrat, ko naraste v dvokratni velikosti. Vzhajano testo oblikujemo v željeno število hlebcev - ponavadi lahko iz te količine naredimo 4 manjše hlebce.


Krušno ploščo smo pravilno pripravili na peko tako, da smo jo v pečici segrevali na max. temperaturi več kot 1 uro. Sedaj je čas, da tempraturo zmanjšamo na 200 stopinj celzija. Na krušno ploščo položimo hlebce in pustimo peči 25 minut. Nato jih položimo še na gornjo rešetko za enak čas čas in kruh je pečen.


Pečene hlebce zavijemo v krpo in pustimo, da se ohladijo. Pa dober tek :-D


15 views0 comments

Recent Posts

See All
Preparing Dough
  • Facebook
  • White YouTube Icon
  • White Instagram Icon

Bodite obveščeni. Prijavite se na naša obvestila

Smo podjetje z večletnimi izkušnjami in uspešnega dela na področju ognjevzdržnosti. Dejavnosti podjetja obsegajo proizvodnjo, storitve in trgovino. Poleg tega, da smo pozornost posvetili izdelavi izdelkov, ki olajšajo vsakodnevno življenje v gospodinjstvu, poudarek dajemo tudi na izdelkih za boljše zdravje, ki je v današnjem času globalizacije, hitrega in stresnega življenja še kako pomembno.  Plošča je zdravju in okolju človeka prijazna, saj ne vsebuje svinca ali kadmija. 

Krušna plošča podjetja Granatus d.o.o. je edinstven izdelek na trgu, saj za razliko od preostalih podobnih plošč (ta krušna plošča je plod naše lastne inovacije in je prvi tovrstni izdelek na trgu) zmore precej višje temperature delovanja in vsebuje minerale, ki bogatijo okus pekovskih izdelkov. 
 

GRANATUS D.O.O.

KRIŽEVEC 5

3206 STRANICE

tel: 031 349 517

info@specikruh.si

©2021 Granatus d.o.o.

KONTAKT

info@specikruh.si

031 349 517

0