Search

Martinov kruh

Martinov kruh


1,5 kg pol bele moke (gladka)

1,5 kocke kvasa

1,5 dl olivnega olja

3,5 dl črnega vina

3,5 dl vode

mala žlička sladkorja

3 dag soli


Priprava:

Najprej pripravimo kvasec - v 2dcl mlačne vode vmešamo kvas in sladkor ter pustimo stati približno 15 minut. Vmes v večjo posodo vmešamo moko, olivno olje, sol in vino (mlačno). Sestavine dobro premešamo, da se testo ne lepi (uporabimo kuhalnico, po potrebi dodajamo malo moke). Zmes položimo na gladko površino (npr. kuhinjski pult) in pričnimo gnesti. Pomembno je, da imamo med gnetenjem vsekozi dovolj pomokano površino.Dobro pregneteno testo je tisto testo, ki se nam ne lepi na prste. Je gladko in se lepo razteza po površini. Takšno testo pustimo vzhajati približno 45 minut. Vmes pripravimo krušno ploščo na peko tako, da prižgemo pečico na max. temperaturo in jo nato po približno uri zmanjšamo na 220 stopinj celzija. Testo, ki smo ga vzhajali razrežemo na manjše kose in oblikujemo hlebce. Pustimo ponovno vzhajati do 2x velikosti (približno 20 minut). Vzhajane hlebce položimo na krušno ploščo in pečemo približno 25 minut. Po tem času kruh položimo na gornjo rešetko ,da se lepo zapeče.


Pa dober tek :-D


15 views0 comments

Recent Posts

See All